четвртак, 28. фебруар 2013.

Стразбур 15. маја о дневницама ратних ветерана

Стразбур 15. маја о дневницама ратних ветерана

Велико веће Суда за људска права у Стразбуру размотриће 15. маја спор државе Србије и ратних војних ветерана око исплате дневница за учешће у рату 1999. године.



Заступник ветерана, адвокат Срђан Алексић је казао да ће након тога Велико веће донети коначну, обавезујућу одлуку за обе стране у спору, у року од три месеца.

"Сигурни смо да ће Велико веће суда у Стразбуру потврдити првостепену пресуду и наложити Влади Србије да у року од шест месеци склопи споразуме са ветеранима о исплати ратних дневница", казао је Алексић. Он је казао да заступа 8.500 ратних војних ветерана, учесника рата у време НАТО бомбардовања 1999. године, из Нишавског округа.

Алексић је казао да би најбоље било да се дневнице исплате у новцу, али да ће ако то не буде могуће због тешке економске ситуације понудити да се исплата обави на рате, преко обвезница, ослобађањем од пореза, пребијањем дуговања, на пример за струју или кроз решавање стамбеног питања, докуп радног стажа или запослење.

Према речима Алексића, резервисти из Топличког округа добили су у просеку по 200.000 динара на име ратних дневница за учешће у рату 1999. године. Уколико 8.500 резервиста из Нишавског округа добије дневнице у истом износу држава ће морати да им исплати 1,7 милијарди динара, односно око 15 милиона евра.

Председник удружења Српски ратни ветерани Миле Милошевић казао је да је у рату 1999. године било 205.000 учесника и да би сви требало да имају право на ратне дневнице.

Суд за људска права у Стразбуру наложио је Србији првостепеном пресудом из јула 2012. године да уреди начин исплате ратних дневница ратним војним ветеранима, после тужбе групе нишких резервиста том суду.

021

Нема коментара:

Постави коментар