четвртак, 28. фебруар 2013.

ХАРАЧ: Узимаће нам плату због ТВ претплате!

Као дахије пре нешто више од 200 година. Све до појаве ВОЖДА.

Бар да има нешто да се види на том РТС



БЕОГРАД - Отимачина.
Држава планира да свима који не плаћају претплату за Радио-телевизију Србије скида новац с рачуна. Претплата би требало да постане пореска обавеза, и то за све који плаћају порез на имовину, на куће и станове.
Ове новине је гостујући на Јавном сервису саопштио Раде Вељановски, члан Радне групе за измену Закона о радио-дифузији, истичући да коначно решење није донето. Основ за плаћање сада је ТВ пријемник, а требало би да буде власништво над некретнинама.
Он је навео да би тако проценат наплате могао да се повећа на око 70 одсто.
- Ономе ко не плати скинуће се с рачуна од плате, пензије... Држава својим механизмима креће у принудну наплату - додао је Вељановски.
Иначе, чланови Радне групе још нису разматрали како ће се третирати заостала дуговања грађана према РТС. Горан Караџић, члан Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) и Радне групе, сматра да је неизводљиво скидање с рачуна.
- Министарство финансија уводи накнаду за јавни радиодифузни сервис, чиме ће претплата добити виши степен обавезности - истиче он.
Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача Србије, каже да нам је Јавни сервис потребан, али под условом да заиста буде јаван.
- Морамо да знамо шта добијамо за наш новац, колике су им плате, цене преноса, серија. То се крије и грађани су неповерљиви - истиче Николић.
Војин Биљић, адвокат и потпредседник Асоцијације за европске интеграције, сматра да је везивање прет­­плате за власништво над имовином дискриминација грађана према имовном стању.
- Платиће исто онај ко има 400 квадрата и онај ко има 15! Сиромашније категорије ће проћи најгоре, мораће да плате, а неко ко има новац и живи у хотелу неће платити ништа - истиче он и додаје да би овакав закон могао да буде оборен на суду.
Александар Тијанић, директор РТС, јуче није био доступан за коментар.

КУРИР

Нема коментара:

Постави коментар