четвртак, 14. март 2013.

Студенти из Лиона помажу српске школе на КиМ

Студенти из Лиона помажу српске школе на КиМ

Видео сам путем интернета шта се овде дешава и како народ тешко живи. То нас је подстакло да прикупљамо помоћ и помажемо српском народу, казао је Пол Метју, један од студената.



КОСОВСКА КАМЕНИЦА - Тежак живот Срба на Косову подстакао је студенте из француског града Лиона,да покрену хуманитарну акцију прикупљања помоћи српским школама.

Француски студенти обилазе српске школе и уручују прикупљену помоћ ученицима.

Акцији се прикључила и француска организација "Солидарност за Косово", која већ неколико година, хуманитарним радом помаже Србима на Косову

Студенти из Лиона су покретачи многобројних хуманитарних акција у свету.

Одлучили су да помогну српским ђацима на основу информација које су сазнали путем друштвених мрежа. Покренули су акцију прикупљања помоћи српским школама, тако што су француски ђаци, српским ђацима, поклањали школски прибор и одећу.

Један од студената који је дошао на Косово је и Пол Метју. Он жели да помогне српском народу који је по традицији близак француском.

"Желимо да помогнемо акцијама у овом делу Европе и то народу који је кроз историју веома близак Французима. Видео сам путем интернета шта се овде дешава и како народ тешко живи. То нас је подстакло да прикупљамо помоћи помажемо српском народу", рекао је Метју.

Долазак студената организовао је Арно Гујон, који предводи организацију "Солидарност за Косово".

Они су школи у Босцу код Косовске Каменице поклонили хидрофор за снабдевање водом, радијаторе,одећу и школски прибор.Та школа већ неколико година нема решен проблем воде.

"Одлучили смо да помогнемо школи у Босцу. Сазнали смо да ђаци немају воду. Купили смо хидрофор и помогли школи да реши проблем воде", каже Гујон.

Наставници и ученици радују се сваком доласку хуманитарца из Француске. Ретке су српске школе и обданишта које нису посетили.

"Арно нам пуно помаже. Ово није прва помоћ која нам стиже из Француске. Надам се да ћемо наставити сарадњу", рекао је директор обданишта у Босцу, Милан Аритоновић.

Француски студенти боравиће на Косово током целе ове недеље, уручујучи српским ученицима прибор и одећу коју су поклонили њихови вршњаци из Француске.



Грачаница: Француски студенти помажу српским ђацима

Помоћ су прикупили ђаци десетак лионских школа чији су представници допутовали на Косово.

БЕОГРАД - Група студената француског Универзитета у Лиону допутовала је јутрос у Грачаницу где ће српским ђацима уручити помоћ, школски прибор и одећу.

Помоћ су прикупили ђаци десетак лионских школа, саопштило је хуманитарно удружење "Солидарност за Косово", које има канцеларију у Грачаници.

Организација "Солидарност за Косово" броји више од 6.000 донатора из целе Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације. Током 2012. године организација је обезбедила шест конвоја хуманитарне помоћи, летовање у Црној Гори за 40 српске деце са Косова и Метохије и реновирање Основне школе "Бора Станковић" у селу Стража код Гњилана.

Оснивач ове организације Арно Гујон одликован је прошле године медаљом краља Стефана Дечанског.

Курир

Нема коментара:

Постави коментар